Box – VärsåsVillan

Box

Formen bakom vårt senaste hus hämtade vi från en kub – en box. Lådformen är nämligen idealisk när man vill utnyttja kvadratmetrar maximalt samt ta tillvara på energi i uppvärmningen. Efter det tog vi ett kliv utanför boxen, öppnade upp den med glasade ytor och skjutpartier och lät fasaden domineras av den karaktäristiska baldakindesignen som ger både regn- och vindskydd.

box-01

Livet i en box blir som man väljer. Skyddande, privat, avkopplande och mysigt. Eller tillgängligt, ljust, inbjudande och öppet – varför inte mot vidunderliga vyer? Box har plats för trevligt umgänge och massor av fritid. Årets alla dagar.

box-02

Box med terrasstak

Det går att bygga ut Box med ett terrasstak. Terrassen under taket blir ett extra rum – sommarens storstuga. Huset upplevs volymmässigt större och det skapar en spännande form mellan olika byggnadsdelar. Terrasstaket ger skugga under varma dagar och håller möblerna torra under sommarens åskskurar.

box-terrasstak

Terrasstaket kan i framtiden kompletteras med glasparti, vilket ger ett vackert uterum som förlänger sommaren. Glaspartierna kan också vara ett skydd för mygg och insekter. Om terrasstaket kläs med spaljé skapas det gröna rummet där klätterväxter kan leta sig upp längs pelarna och på så vis integrera huset med naturen.

Box med valmtak

box-valmtak

Ett valmat tak har fall mot husets alla sidor – en lösning som fungerar alldeles utmärkt till Box övriga formspråk. Det valmade taket ger huset en paviljongkaraktär och det upplevs något lägre. Med denna takvariant skapas också ett regnskydd runt hela huset. En vacker taklösning i ett mer klassiskt utförande.

Fyra olika storlekar

Vi har skapat Box i fyra olika storlekar som passar de flesta behov och familjesituationer – från 62 till 105 kvadratmeter.

Arkitektens idé

”Jag bar på en idé om en box. Ekonomisk att bygga och med den optimala formen för att minimera värmeavgivning och sänka uppvärmningskostnaden. Lätt att placera in på små eller svårbyggda tomter. Med ett rent och avskalat formspråk: raka linjer och ett modernt utseende.

För att lätta upp formen skar jag in den vid ett hörn och fick en baldakin på två sidor som sedan glasades upp. Det gav boxen en unik karaktär och spännande design. Mot de uppglasade sidorna placerades storstugan som får mycket ljus från två håll och släpper in naturen. Här finns möjlighet att köpa till stora skjutdörrspartier för att förstärka kontakten med uteplatsen och naturen.

Box, som vi valde att kalla den, blev ett lyckat och nyskapande koncept. Därför har vi valt att  erbjuda den i en helt ny husserie med fyra modeller i olika storlekar. De största passar alldeles utmärkt även för året-runt-boende.” – Arkitekt Börje Lundqvist

Planlösningar

Box 62: 3 rum och kök • Boyta 62,3 m² • Byggyta: 70,2 m²

Box 70: 3 rum och kök • Boyta 70,1 m² • Byggyta 78,7 m²

Box 94: 4 rum och kök • Boyta 93,8 m² • Byggyta 103,7 m²

Box 105: 4 rum och kök • Boyta 105,1 m² • Byggyta 115,9 m²

Fakta & fasader

Fasad, Box
  • 1-planshus
  • 3 till 4 rum och kök
  • Boyta: 62 till 105 m²

Bilder