Annex – VärsåsVillan

Annex

Att umgås är att skapa minnen. Det är de dagarna vi minns som räknas. När familjen var samlad på sommarstället, när ”alla” var där. Den trevliga fikan som blev till spontanfest. När någon kom på besök och sedan stannade hela helgen. Utsikten från altanen, regnets smatter på fönstren. De bästa stunderna.

Annex är inte bara väggar och tak. Det är ett hus, ett rum, en plats skapat för framtidens minnen. En plats där man umgås, sover gott, har trevliga middagar i sällskap och där man även kan få vara för sig själv ibland. Ett hus för livets bästa dagar.

Modern ELLER KLASSISK FORM

Annex Modern får sitt strikta, stilrena uttryck genom en smal takfot som även gör huset lite resligare. Faspanel och ospröjsade fönster bidrar till den sofistikerade minimalistiska stilen. Annex Klassisk har en vacker lantlig karaktär. Spröjsade fönster bidrar till detaljrikedomen, den bredare takfoten gör huset lägre i uttrycket. Fasaden har en passande traditionell läktpanel.

Placeringsexempel

Beroende på hur du väljer att placera huskropparna, kan du anpassa Annex optimalt efter din tomts förutsättningar.

annex-placeringsexempel

A: Detta är husets standardlösning som passar bra till breda tomter, och – om man roterar allt – även till en smal tomt.

B: En lösning med vinkel skapar en stor umgängesyta med öppna fasader inåt altanen. Här kan man även få en frukostaltan eller en alternativ altan vid huskropparnas gavlar. Hus placerade i vinkel skapar även bra vindskydd vid rätt placering.

C: Med husen placerade förskjutna mot varandra får man in mesta möjliga mycket ljus och utnyttjar utsikten på bästa sätt. Man skapar också här altaner i olika väderstreck. Varför inte binda ihop husen med ett spaljétak?

D: Denna placering lämpar sig bra när man vill skapa ett ”förrum” till entréerna som skapar en nyfikenhet kring altanen i vinkeln. Gavlar drar lätt blicken till sig och tydliggör vart man går in.

Arkitektens idé

Arkitektens idé, Annex”Jag har i många år hjälpt våra fritidshuskunder att planera sitt drömhus. Ganska ofta har de liknande drömmar: fritidshuset skall vara en privat zon men samtidigt en perfekt plats för en fest. Där rymlighet samsas med praktisk förvaring. Där gäster kan känna sig bekväma med att stanna över.

Vår lösning är Annex, en kombination av två huskroppar sammanbundna av en altan som blir till ett rum i sig, kanske det viktigaste av dem alla. Det är ju där man helst vill spendera sin vakna tid. När natten faller på hittar gästerna sin boning i annexet medan du går in till din privata zon.

Taket mellan huskropparna är ett alternativ som bildar både väder- och solskydd men även lämpar sig bra för uteköket. En väderskyddad entré är också värdefull när man anländer eller skall lämna huset.

Bashuset innehåller 2-3 sovrum och ett wc/dusch med tvättmöjlighet. Den öppna planlösningen och de ljusa fönsterpartierna ger en skön kontakt mellan inne- och utemiljön. Varför inte öppna upp väggen mer med ett skjutdörrsparti?

Köket ligger mot entrésidan med fönster placerat för enkel kontakt med kommande gäster. Fönstren ger också genomljus vilket gör att huset upplevs större. Ryggåstaket är också ett plus som ger mer volym till storstugan. Här kan man vara många eller bara ett par.” – Arkitekt Börje Lundqvist

Planlösningar

Annex L

Annex XL

Fakta & fasader

Fasad, Annex
  • 1-planshus
  • 3-4 rum och kök
  • Boyta: 56,5 m²
  • Entréplan: 56,5 m²
  • Byggyta: 64 m²
  • Altan under tak: 12 m²
  • Annex: 27,0 eller 34,2 m²

Bilder