Regelverk kring fritidshus – VärsåsVillan

Infocenter

Regelverk kring fritidshus

byggregler

Byggreglerna för fritidshus är i stort sett de samma som för villor, dock inte lika hårda. På VärsåsVillan strävar vi ändå efter att uppfylla de högre kraven för att säkerställa kvaliteten på våra fritidshus och för att du ska få ett bättre boende. Tack vare vår gedigna erfarenhet av villaproduktion kommer det ganska naturligt.

Ett par viktiga skillnader finns dock i byggreglerna:

Energi

Ett fritidshus omfattas i de allra flesta fall inte av Boverkets krav på energihushållning. Detta innebär att man kan ta ut svängarna när det gäller husets arkitektur och design, utan att kraven på energieffektivitet sätter käppar i hjulen. Till exempel skulle man kunna ha högt till tak och stora härliga fönsterpartier för att sudda ut gränsen mellan inne och ute.

Utrymme

Fritidshus har också lättare regler vad gäller kravet på utrymme. Det ger till exempel möjligheten att ha ett litet men ändå fullt tillräckligt kök och samtidigt ha många bäddar, vilket man ofta ser i fjällvärlden.

Tillgänglighet

Inte heller kravet på tillgänglighet och handikappanpassning tillämpas för fritidshus. Man har alltså större frihet i vart man vill placera sitt hus och kan välja just det unika läget man hittat utan att röra för mycket i omgivande miljö. Inomhus kan man även ha mindre ytor i till exempel sovrum och badrum, vilket bidrar till den intima och mysiga känslan som många förknippar med fritidshus.

Vill du veta mer om reglerna och fördelarna kring att bygga ett fritidshus och vad vi kan göra för att anpassa husen efter just dina behov och önskemål, tveka inte att kontakta någon av våra säljare.