Kunder berättar: Dalarö – VärsåsVillan

Infocenter

Kunder berättar: Dalarö

Vi ville ha ett fritidshus att använda när som helst

Namn Margareta och Jerker Bonander
Husmodell Anpassat Dalarö
Bor Fritidshuset ligger i Källby, mellan Lidköping och Götene
Familj Vuxna barn med familjer
Gör Butiksägare Bonanders Ur & Guld, Margareta är inköpare och står i butiken, Jerker är urmakare.
Intressen Jerker tycker om att snickra, annars umgås de gärna med familj och barnbarn på fritiden.

Familjen Bonander har sitt fritidshus i sommarstugeområdet Källby med badrocksavstånd till härliga bad i Vänern.

– Vi tyckte om huset direkt, men valde en större veranda vid entrén för att kunna njuta av frukosten i morgonsolen.

– Vi trivs jättebra! Huset är ljust och härligt, och ligger i skogskanten i ett sommarstugeområde med tvåhundra meter till badet i Vänern, berättar Jerker. Familjen Bonander ägde tomten sedan tidigare, men från början låg här ett litet oisolerat sommarhus byggt 1947. Detta revs sommaren 2017 för att göra plats för det nya huset.

Margareta förklarar: Vi ville ha ett hus som vi kan använda precis när som helst, med värme året om. Det nya huset har golvvärme och det är gott och varmt när vi än kommer. Vi har till och med firat nyår här!

– När vi valde husleverantör och husmodell så åkte vi till Husknuten i Göteborg, där flera leverantörer finns representerade och är enkla att få kontakt med.

Här tittade paret runt på olika hus och hade först en annan favorit. Men efter att ha besökt VärsåsVillan och pratat med vår representant fick de en katalog och blev väldigt intresserade av husmodellen Dalarö.

– Vi tyckte om huset men ville göra vissa justeringar. Istället för en förstukvist så ville vi ha en större veranda vid entrén för att kunna sitta där om sommarmorgnarna och äta frukost i solskenet, säger Margareta. Och vi flyttade fram väggen med glaspartiet i storstugan ungefär en meter för att få ett ännu rymligare köks- och sällskapsutrymme.

– Men dubbeldörrarna som öppnar upp mot den stora uteplatsen finns kvar. Och tack vare den nya lösningen blir kontakten mellan ute och inne ännu tydligare och det känns härligt att kunna sitta inomhus och ändå ha med sig känslan av naturen utanför, fortsätter Jerker.

– Regniga midsomrar så känns det inte så farligt att sitta inomhus och äta, eftersom kontakten med naturen utanför är så påtaglig, öppnar vi dörrarna så förstärks känslan ännu mer, säger Margareta.

Restes på en dag

Huset köptes som byggsats och när det levererades lyftes delarna på plats med en kranbil i stora färdigbyggda väggpartier med fönstren monterade. På en dag restes väggarna och taket kom på plats, vilket gjorde huset regntätt.

Därefter fortsatte Jerker själv på kvällar och helger att färdigställa insidan av huset. Då och då fick han även hjälp av sin bror eller sina söner. För de delar som hade särskilda krav som el och vatten och våtutrymmen anlitades certifierade entreprenörer. I juni 2018 var huset besiktigat och i juli flyttades möblerna in.

– Vi är jättenöjda med vårt hus och det är så enkelt och bekvämt att umgås, vi samlas gärna hela familjen i vårt sommarhus! Vårt nästa projekt blir i trädgården, och eftersom gräsmattan är klar är det dags att lägga lite sten och göra finliret, avrundar Margareta och Jerker.